Innred med lys

I dag er belysning så mye mer enn bare for å kunne se omgivelsene. Den er en viktig del av interiøret, og for å skape en deilig følelse hjemme. Men hvordan gjør man det da for å få det lyst og koselig samtidig som det er funksjonelt både for hverdag og fest?

Her kommer ekspertenes tips:

 inspirasjon guides lighting guide

● Du bør ha mellom 5–10 lyskilder i et normalt stor rom. Lys skaper trygghet og bidrar samtidig til en trivelig og hjemmekoselig atmosfære.

● Unngå den såkalte «lysmidjen» i rommet, altså ikke plasser alle lyskildene på samme nivå. Belysningen er et viktig verktøy for å lure øyet til å oppfatte rommet som større enn det er

● Ta utgangspunkt i dine behov og aktivitetene i rommene. Hva du gjør i hvert rom, og hvor du gjør det, gir svaret på hvilken type belysning du trenger.

● Bland belysning som skal skape funksjon, f.eks. over kjøkkenbordet eller en leselampe, med stemningsbelysning og allmenbelysning i taket.

● En enkel måte å få et mer behagelig og vakrere lys på, er å sette dimmer på alle lampene. Da kan du selv heve og senke styrken etter behov, humør og årstid.

● Utnytt rommets hjørner ved hjelp av belysning

Funksjonsbelysning

Funksjonsbelysning lyser opp et avgrenset område med et konsentrert, rettet lys. Bruk funksjonsbelysning for å lyse opp spesifikke flater hvor du trenger å se godt. For eksempel over kjøkkenbordet, leselys etc.

 inspirasjon guides lighting guide