Møbler og innredning – Skandinavias største utvalg online | Homeroom
Handlekurv
Smarte tips
INNRED MED LYS

I dag er belysning så mye mer enn bare for å kunne se omgivelsene. Den er en viktig del av interiøret, og for å skape en deilig følelse hjemme. Men hvordan gjør man det da for å få det lyst og koselig samtidig som det er funksjonelt både for hverdag og fest?

Her kommer ekspertenes tips!

  • Du bør ha mellom 5–10 lyskilder i et normalt stor rom. Lys skaper trygghet og bidrar samtidig til en trivelig og hjemmekoselig atmosfære.

  • Unngå den såkalte «lysmidjen» i rommet, altså ikke plasser alle lyskildene på samme nivå. Belysningen er et viktig verktøy for å lure øyet til å oppfatte rommet som større enn det er.

  • Ta utgangspunkt i dine behov og aktivitetene i rommene. Hva du gjør i hvert rom, og hvor du gjør det, gir svaret på hvilken type belysning du trenger.

  • Bland belysning som skal skape funksjon, f.eks. over kjøkkenbordet eller en leselampe, med stemningsbelysning og allmenbelysning i taket.

  • En enkel måte å få et mer behagelig og vakrere lys på, er å sette dimmer på alle lampene. Da kan du selv heve og senke styrken etter behov, humør og årstid.

  • Utnytt rommets hjørner ved hjelp av belysning.

Funksjonsbelysning:

Funksjonsbelysning lyser opp et avgrenset område med et konsentrert, rettet lys. Bruk funksjonsbelysning for å lyse opp spesifikke flater hvor du trenger å se godt. For eksempel over kjøkkenbordet, leselys etc.

Stemningsbelysning:

Når du har bestemt deg for funksjonsbelysning trenger du stemningsbelysning for å få til en myk, innbydende følelse i rommet. Bruk gjerne flere ulike lamper med diffust lys, som f.eks. vinduslamper, bordlamper og gulvlamper.

Allmenbelysning

Allmenbelysning er lyspunkter som sprer lyset over generelle flater i hele rommet, f.eks. spotlys, takplafond eller takpendel.